Testujeme nový web! Zapoj sa do testovania a napíš nám, ako sa ti páči. kontaktuj@wopss.sk Ďakujeme

Odporúčame

Ján Šlinský: Zelenina je zelenina a “BIO” je len značka

22. februára 2015 | Blog Na kus reči

Autor:

Určite ste sa aj vy mnohí zamýšľali nad tým, čo to tá bio kvalita vlastne znamená. Vraj záruka dobrej zeleniny, poviete si. No je to naozaj tak? A potrebuje pravá zelenina vôbec označenie bio? Na tieto otázky sme si posvietili s pánom Jánom Šlinským, ktorý vyvinul unikátny systém trvalo udržateľného poľnohospodárstva pod názvom AgroKruh. Svojej činnosti sa venuje už dvadsaťjeden rokov a jeho kruhové políčka presadzujú svoje zaslúžené miesto pod slnkom na pomedzí obcí Hrubý Šúr a Tureň. Vývin tohto systému bol sprevádzaný mnohými trampotami, no nakoniec sa mu predsa len podarilo zrealizovať ho. Otáčajúce sa rameno dokáže vykonať väčšinu špinavej roboty za vás, no predsa len musíte priložiť aj vlastnú ruku k dielu. A prečo? Lebo bez práce nie sú koláče a vaša stará mama vám ich tiež nebude piecť večne. A pokiaľ človek sám neskúsi niečo upiecť, nezistí, ako dobre môžu plody jeho práce chutiť.

Zdieľaj a ukážeš pekné veci o Slovensku
Share on FacebookTweet about this on Twitter

Mohli by ste nám predstaviť, čím presne sa zaoberáte?

Moja činnosť je zameraná na obnovu vzťahov k pôde a dokázanie, že bio zelenina vôbec nemusí byť niečo nedosiahnuteľné. A už vôbec nemusí byť o niečo drahšia. Keďže táto problematika je zložitá, mojou snahou bolo vytvoriť praktický príklad, ktorým by sa dalo zabezpečiť trvalo udržateľné poľnohospodárstvo.

Nemáte pocit, že u nás sa ekologické poľnohospodárstvo pohybuje stále len v akejsi teoretickej rovine?

O ekologickom poľnohospodárstve sa vedú debaty už dlho. O zastavení degradácie pôdy, o posilnení biodiverzity a o ďalších podobných veciach. V konečnom dôsledku sa však po dvadsiatich rokoch o tejto téme stále len hovorí. Aj ja som najprv len hovoril. Po dvadsiatich rokoch teoretizovania, keď už je s teóriou každý stotožnený, by bolo dobré, aby prišli na rad aj príklady. A ja som jeden ponúkol.

Celé to poľnohospodárstvo nie je len o jednej veci. Je potrebné, aby ľudia začali chápať širšie súvislosti. U nás je problém komplikovaný minimálne z troch aspektov.

Aké tri aspekty máte na mysli?

Prvý aspekt, ktorý komplikuje trvalo udržateľné poľnohospodárstvo, je rozdrobené vlastníctvo pôdy. Ak majú mladí ľudia záujem, narazia na problém, že nemajú pôdu. Lokalita, kde by chceli pestovať ale musí byť pre nich známa, musia poznať jej charakter.

Druhým aspektom je strata vzťahov k pôde. Tento vzťah je pre človeka, ktorý pracuje na poli, typický. Žiaľ, strata tohto vzťahu sa udiala v predchádzajúcich historických udalostiach a dnes spôsobuje, že 96% pôdy je obhospodarovanej v nájomnom režime. A nájomný režim absolútne eliminuje možnosť nejakého citlivého a dlhodobého pohľadu na zvýšenie úrodnosti, keďže pre vlastníka to znamená náklad a efekt sa dostaví o osem až dvanásť rokov.

Aj ja som najprv len hovoril. Po dvadsiatich rokoch teoretizovania, keď už je s teóriou každý stotožnený, by bolo dobré, aby prišli na rad aj príklady. A ja som jeden ponúkol.

Tretí, posledný aspekt je, že ľudia neakceptujú fakt, ktorý si treba uvedomiť: keď chcem byť sedliak, tak už budem sedliak z dlhodobého hľadiska. Z trvalo udržateľného hľadiska je nutné zabezpečiť aj generačnú kontinuitu.

Ako je to s generačnou kontinuitou u Vás?

Ak sa mne niečo zajtra stane a po mne by to nepreberal syn, tak koniec. Všetky tie roky, ktoré som do toho vrazil, by zmizli. A tieto tri aspekty zosúladiť je veľká hrôza.

Kruhové políčka, ktoré sme si boli pozrieť osobne. Zdroj: Facebook Jána Šlinského

 

Nemali ste problém so získaním pôdy, na ktorej sa práve nachádzame?

Aby sme sa nejako posunuli, tak som polovicu autorských práv, ktoré mám na svoju technológiu daroval pánovi, ktorý vlastnil túto pôdu. Dal mi dva hektáre pôdy. Po dvadsiatich rokoch som získal vlastnú pôdu. To som potreboval, pretože predtým ma stále vyhadzovali kvôli tomu, že som sústavne niečo realizoval na prenajatej pôde. Dohoda znela: Ty sa snaž na základe svojho presvedčenia uviesť AgroKruh na trh a ja sa budem snažiť uviesť AgroKruh medzi ľudí. Je medzi tým značný rozdiel.  A po siedmich rokoch, čo projekt realizujeme, so samoľúbosťou a so zadosťučinením konštatujem, že všetci tí investori a ministerskí úradníci, ktorí sa okolo toho motajú neboli nič platní.

VYPESTUJTE SI VLASTNÚ ZELENINU

Aká je teda Vaša cieľová skupina?

Minulý rok sa po šiestich rokoch podarilo vytvoriť skupinu ľudí, ktorá utvorila kolektív okolo AgroKruhu. Vznikla komunita, ktorá už vedela jasne definovať čo chce. To je obvykle veľký problém. A títo ľudia nielen hovorili, ale aj prakticky konali.

Čo myslíte pod tým, že prakticky konali?

Praktické konanie znamená, že sme spravili rozpočet a na rekonštrukciu farmy mi požičali peniaze v podobe bezúročnej pôžičky s odkladom splatnosti na päť rokov.

Aké sú podmienky na realizáciu vášho systému, ak nechcem zeleninu kupovať od Vás, ale mám záujem pestovať zeleninu prostredníctvom AgroKruhu?

Musíte mať dva hektáre pôdy. Keď máte dva hektáre pôdy, ja vám urobím projekt. Na základe projektu začnete oslovovať svojich známych, priateľov a všetkých, ktorých poznáte z rôznych mimovládnych organizácií alebo vitariánov, vegánov, ezoterikov, romantikov, či teoretikov, ktorí majú záujem o bio kvalitnú zeleninu za cenu konvenčnej. Následne vám povedia, o akú zeleninu, v ktorom čase a v akom množstve majú záujem. A keď toto povedia, budeme ich zbierať dovtedy, kým sa ich záujem neprejaví v podobe 21 000 eur hrubého obratu. To je podmienka, aby farmárovi zostalo aspoň 650 eur čistého príjmu každý mesiac po dobu prvých osem až dvanásť rokov, a tým pádom, aby farma aj dokázala ekonomicky fungovať.

Práve vďaka tomuto stroju sa dá dopestovať kvalitná zelenina. Zdroj: www.ekovesnice.cz

 

Máte aj nejakú pomôcku, aby bežný spotrebiteľ vedel, čo sa dá v akom období dopestovať?

Vypracoval som plagát v obrázkoch, aby to bolo vidieť aj názorne. Navyše som spravil excelovskú tabuľku, kde som z literatúry uviedol odporúčané dávky spotreby jednotlivých druhov zeleniny v rámci racionálnej výživy, to znamená, koľko by jej mal dospelý človek zjesť za rok. Keď  záujemcovia nevedeli z tých 50 druhov zeleniny povedať, aké množstvo chcú v tom ktorom konkrétnom týždni, stačilo, že do rohu napísali počet členov rodiny a ono to prepočítalo, koľko im odporúčajú experti.

Keď pošlú kalendáre v tabuľke vyplnené, potom zo skupiny ľudí, ktorí vytvoria spomínaný hrubý obrat 21 000 eur, vytvoríme komunitu podporujúcu svojho farmára.

Bio? Nádhera! Lenže problém je v tom, že bio kvalita sa exaktne prakticky nedá preukázať.

Nestretávali ste sa s negatívnymi ohlasmi na takýto systém?

Počúval som všelijaké reakcie typu – toto sa ti nikdy nepodarí, na Slovensku nikdy. Nikdy? Tak to musím skúsiť ! Potom hodíme reč! Som presvedčený, že tí s tými hadími očami, ktorým len kalkulačka stále vrčí v hlave, s tými sa nikdy nič neoplatí riešiť. Pokiaľ bude existovať pojem „bio marketingová známka“, tak sa vždy k tomu prikmotria nejakí špekulanti, ktorí chcú zákazníka len obalamútiť. Darí sa im to, lebo dokážu psychologickými metódami a tým, ako som spomínal – 98% ľudí už ani netuší, ako poľnohospodárstvo funguje – nahučať ľuďom do hlavy hlúposti, za ktoré budú ochotní platiť trojnásobné ceny a po čase tú myšlienku zdiskreditujú.

BIO NIE JE TO, ČO VÁM PONÚKAJÚ SUPERMARKETY

Aká mienka podľa vás prevláda medzi spotrebiteľmi?

Ľudia si nájdu tisíc dôvodov, že zelenina konvenčne dopestovaná im už nevyhovuje. Nie je čerstvá, nie je druhovo pestrá, nie je nutrične hodnotná, sú tam rizikové látky, o ktorých nevedia dokázať prakticky nič… Skrátka, majú obavu. Bio? Nádhera! Lenže problém je v tom, že bio kvalita sa exaktne prakticky nedá preukázať. Čo sa týka zeleniny, tam sa budem aj biť. V zelenine, pri tom širokom spektre pestovaných druhov, na trhu dostupných „ ochranných“ prípravkov a priemyselných hnojív, ktoré tu môžem použiť, mi žiadna zmysluplná a efektívna kontrola nepreukáže ich použitie. Buď človeka chytia s postrekovačom na chrbte alebo nie (smiech). A vidíte, máme tu prípad, keď nastáva tá masáž spoločnosti typu „bio je väčšia kvalita a za vyššiu kvalitu treba zaplatiť vyššiu cenu“.

Kruhové pole v celej jeho kráse. Zdroj: www.ekovesnice.cz

 

Takže bio je vlastne úplne normálne dopestovaná zelenina? Prívlastok bio by tam teda ani nebol potrebný…

Áno. Niektorí podporovatelia ekologického poľnohospodárstva ma za toto nemajú veľmi radi. Vravia mi: „Hovoríš, že nemáš peniaze, aby si to vyšperkoval, ale odmietaš aj dotácie, aby ti zaplatili vyššiu cenu za bio kvalitu.“ Vravím im – viete, aký mám problém?  Nemám nič proti tomu, keby mi zaplatili vyššiu cenu za tú bio kvalitu, lenže stav je tak nastavený, že bio kvalita sa deklarovala len formálne byrokratom, ktorý pri kontrole nerozlíši patizón od baklažánu. Ale on má oprávnenie dávať pečiatku, že toto je bio kvalita. V supermarkete zaplatí spotrebiteľ dvojnásobne až trojnásobne vyššiu cenu, z ktorej pestovateľ nemá nič. Len aby sme to nedostali do štádia, že sa k idei ekologického biologického pestovania prilepia kšeftári. A znova začne celý kolobeh od začiatku.

Čím sa začal tento bio boom ?

Počiatočný impulz na podporu a pozitívnu odozvu spoločnosti na myšlienku ekologického poľnohospodárstva vytvorilo konvenčné poľnohospodárstvo tým, že už bolo evidentne dokázateľné, že rizikové látky, ktoré sa dostávajú do potravinového reťazca ohrozujú zdravie konzumentov. V začiatkoch sa to teda prejavilo vďaka jedincom, ktorí mali širší prehľad v súvislostiach. Vedeli, že práve ovocie a zelenina sú rizikom a dožadovali sa kvality. Ale po dvadsiatich rokoch sa z toho stala celkom politická záležitosť.

VIDEO: JÁN ŠLINSKÝ NA NÁVŠTEVE U ADELY

 

Pokúšate sa aktívne proti tomu bojovať?

Už nie. Už mám dosť rokov na to, aby som pochopil, že to nemá cenu. Jediné, čo má cenu, je vytvoriť funkčný príklad. Všetko, čo vyzerá, že nemôže fungovať, fungovať môže. Keď poskladáte súvislosti a urobíte to – bude to fungovať.

Dnes mám už dobrú pozíciu pri diskusiách. Keď mi niekto oponuje z dôvodu, že mu nie je sympatické, ako sa vyjadrujem alebo preto, že som východniar, alebo tisíc iných dôvodov a chce ma spochybniť, tak len zapnem túto mašinu, môj vynález, a on „sklapne“. A povedzte potom, že to neexistuje. A keď sa vám to nepáči, hľaďte si svojho. Ak sa vám to páči, hodíme reč.

PROBLÉMY SO ZÁUJEMCAMI

Ako to teda bolo s vašimi potenciálnymi spotrebiteľmi?

Najprv sa mi prihlásilo 633 ľudí. Vďaka tabuľke, ktorú som vám spomínal, zostalo už len 311. Menej ako polovica bola ochotná vyplniť počet členov rodiny a poslať mi dokument mailom späť. V požiadavkách bola obrovská diferencia, tak som ich roztriedil a dal súčet. Tam, kde bola hranica 21 000 eur som urobil čiaru. Následne som im oznámil, že je potrebné zložiť kapitál na technické vybavenie, aby bolo bezpečne prevádzkové. Bum a zrazu bolo záujemcov osem (smiech).

Niečo sa teda muselo stať, aby sa Vaša farma dala do pohybu. Čo to bolo?

Našťastie sa udiali isté okolnosti. Aj táto budova, kde sa nachádzame, vznikla s architektmi zaujímavým spôsobom. Pripravili špecifický projekt eko-obytno-produkčnej zóny a požiadali ma, či môžu použiť môj priemyselný vzor AgroKruh na zabezpečenie technológie pestovania. Spýtali sa ma, čo za to požadujem, no ja som povedal: „nič“. Pokojne to použite, ak z toho niečo bude. Napísali projekt do súťaže a organizátor, firma Toyota, vyhodnotil, že má cenu podporiť ho. Takže vďaka tomu vykryli dve tretiny nutných nákladov. Hlavne infraštruktúru – rozvod vody, rozvod elektriny na poli, jazierko atď. Toto zaplatili Japonci a spotrebiteľ mal zaplatiť už len tretinu projektových nákladov. A ochotní boli ôsmi.

Čo potom, keď ste podporu prijali?

Začali sme pomaly pestovať a spustil sa okolo toho masmediálny šum . Tu som bol na internete, tam ma pozvali a ľudia sa o tom dozvedeli. A v tom to prišlo znova – hlásili sa ľudia s tým, že majú záujem, ale už som vedel, ako to funguje (smiech). Tak som ich ukladal do čakateľov a hovoril, že treba združiť prostriedky. Organizovali sme stretnutia, vysvetľoval som ľuďom čo a ako, aby pochopili súvislosti. A v okamihu, keď už bolo tých čakateľov v dostatočnej miere, tak som terajším oznámil, že vytváram úplne novú skupinu vzhľadom na to, že z prvej, kde zostalo len osme záujemcov, sa nepodarilo vytvoriť funkčnú skupinu podporovateľov. Na základe dvoch rokov, ktoré sa niesli v duchu určitej populárnosti okolo toho, čo som urobil, sa ľudia prihlásili nasledovne – zo starej skupiny 22 a nových 24 ľudí. Tak sa podarilo vytvoriť funkčný tím, ktorý požičal peniaze a ja som ukončil vývoj strojov.

Počas rozhovoru sme si nechali všetko pekne vysvetliť. Zdroj: Michal Tóth

 

Takže vy dokážete určitým spôsobom vypestovať zeleninu tak, aby nebola marketingovo bio, ale aby bola zdravá.

De iure, aby bola bio, lebo úradníci si to vykryli a de facto, za cenu, aká je v supermarkete. Toto je ten môj strategický ťah, kvôli ktorému ma nemajú radi. Bio kvalitu garantujem ja. Štát garantuje tým, že ma odkontroluje, ja tým, že to hovorím a vy, že si to môžete prísť pozrieť. Ale zaplatíte mi za to tú istú cenu ako v supermarkete. Spotrebiteľ dostáva zeleninu za cenu konvenčnej, ale musí urobiť to, čo v supermarkete nemusí urobiť. Dopredu povedať, čo chce, aby som ja zbytočne nepestoval a požičať mi prostriedky na technológiu, ktorou to zvládnem.

KEĎ PREKONÁTE STRACH, TAK VZLIETNETE

Nepovažujú to dnešní spotrebitelia za príliš zaťažujúce? Predsa len, dnes služby zákazníkov priam až rozmaznávajú.

Niektorí mi hovorili: Dobre, pán Šlinský, ale viete aj Baťa hovoril – Náš zákazník, náš pán. Ja nepotrebujem pána. Ja potrebujem partnera. Spolupracovníka. Ja pre seba dokážem tú bio kvalitnú zeleninu vypestovať. Ale tým, že som profesionálny zeleninár.

Nezobrali ste si na seba príliš veľké bremeno?

Na začiatku sa všetko zdá zložité. Moje hobby je letectvo. Odveká túžba človeka lietať sa pretavila do bájky Daidalos a Ikaros a po dvetisíc rokoch sa prejavila tak, že existuje aerodynamika, navigácia, mechanika letu a tisíc iných vecí. Takže, pokiaľ chcete len snívať a platonicky rozjímať o tom, že budem lietať – stačí vám spomínaná bájka. Je v nej napísané, že vám stačia vtáčie perá polepené včelím voskom na drevenej konštrukcii a letíte. Teoreticky to nie je možné. Ale pokiaľ chcete skutočne letieť, mať pôžitok z letu a bezpečne pristáť, musíte sa nadchnúť Daidalom a Ikarom. Potom sadnúť a študovať. Aerodynamika, mechanika letu, navigácia, meteorológia a tisíc ďalších aspektov. Taktiež treba prekonať strach, námahu a jedného krásneho dňa vzlietnete, poletíte aj pristanete. A toto robím ja.

Po skúsenostiach je z môjho pohľadu bio zelenina v supermarkete prostitútka v habite mníšky.

Čo ste tým chceli naznačiť?

To, že moja tabuľka je pre vás možno najprv zložitá, ale ja to s vami chcem urobiť tak, aby som prežil aj ja, aj vy. Mne nestačí, že mi pošlú grant a ja z toho spravím perfektnú power point prezentáciu, webovú stránku podľa najnovších trendov a budeme z toho hotoví. To nie je to, čo sa dá jesť. A my sa bavíme práve o potravine.

Čo je podľa vás najväčší problém dnešných spotrebiteľov?

Ľudia sa chcú v každom prípade zbaviť zodpovednosti. A požadujú od vás, aby na ste im dali uspokojivú odpoveď na všetky otázky. Na otázky, ktoré ich mátajú v hlave a nedokážu ich ani presne formulovať. Navyše, tá odpoveď by mala byť nielen uspokojivá, ale aj taká, ktorá sa im bude páčiť, ale vy za ňu ponesiete zodpovednosť. Na základe toho som vytvoril tabuľku – tabuľku vyplníte vy. Aby ste tam dali to, čo vy žiadate. Na základe praktickej skúsenosti prídete na to, čo vlastne vy potrebujete. Nejde o mňa, ale o vás.

Aký máte názor na bio zeleninu v supermarketoch?

Po skúsenostiach je z môjho pohľadu bio zelenina v supermarkete prostitútka v habite mníšky. Z diaľky vyzerá ako mníška, ale keď podídete bližšie, zistíte, že to nie je celkom tak. A za toto ešte zaplatiť trojnásobne vyššiu cenu, to neprichádza do úvahy. Na základe toho sa pomaly snažím dosiahnuť stav veci, ktorý som spomínal na začiatku – obnova vzťahov k pôde a obnova vzťahov medzi  ľuďmi navzájom. Ale nie spôsobom, že si nahodím nejaké šatôčky, dúhové farbičky, dredy, bubny a dym a budem sa snažiť zákazníka zamotať ešte viac, len aby padol na zadok, lebo veľký guru pestovateľ prišiel. Nie, ja sa chcem normálne najesť dobrého, ale za lacný peniaz. A veci riešiť prakticky. Všetky ostatné benefity prídu automaticky samé.

Aké benefity máte na mysli?

Príklad: moji spotrebitelia pri preberaní zeleniny podpisujú dodací list. Chodia odberať priamo z farmy a pri podpisovaní jedna pani zistila, že s iným odberateľom býva v tej istej bytovke. Nevedeli nielen to, že sú susedia, ale ani to, že ich oboch zaujíma kvalitná zelenina. Tu sú tie duchovné aspekty, o ktorých nemá cenu hovoriť.  Ale keď ich začnete prakticky realizovať v hrubej hmotnej podobe, ono sa to pridruží automaticky.

Bio zelenina sa dá produkovať strategickým spôsobom len tak, že bude fungovať veľký počet malých fariem. Malý počet veľkých fariem bio zeleninu v kvalite bio nedokáže pestovať. Nie je to možné.

Ľudia na návšteve na farme. Zdroj: www.horaren.sk

 

Z akého dôvodu?

Kvalitný obraz sa nedá urobiť spôsobom, že budete chrliť tisíc kusov jeden ako druhý. Každý musí byť originál. V zeleninárstve to platí tiež. U zeleniny v bio kvalite takéto niečo neprichádza do úvahy. Istotu v tomto vytvára veľký počet malých rodinných fariem. A na každú jednu farmu je naviazaná určitá skupina odberateľov, ktorá pre tú malú farmu garantuje istotu odbytu a štartovací kapitál. A tieto jednotlivé farmy, aj keď sú vedľa seba, nie sú pre seba v rámci klasickej ekonomiky konkurenti. Práve naopak, sú si kolegovia. Moji zákazníci prídu ku mne a tvoji zas ku tebe.

Naozaj tam neexistuje konkurencia?

Je to o tom ža uzavretá skupina odberateľov okolo svojho pestovateľa nakupuje od svojho pestovateľa.

Tým pádom sa z pestovania vďaka AgroKruhu nedajú vyťažiť veľké peniaze nijakým spôsobom.

Jeden potenciálny záujemca sa pýtal, akú by mal z tohto pestovania návratnosť. Povedal som mu, že Agrokruh je to posledné, kde by malo cenu rýchlo otáčať peniaze. Peniaze, to sú len papiere a  záleží na vás, do čoho tie papiere vrazíte. Či do auta, alebo do toho, čo jete.

Preto sa ich aj pýtam – ako praktizujete svoje vitariánstvo v súčasnej dobe? Odpoveď – nakupujeme v supermarkete. Na čo som im povedal: „Mám jedno lano, nastrihám vám ho a môžete sa obesiť tu na blízkych topoľoch.“ Bude to menej bolestnejšia a rýchlejšia smrť než vitarián so zeleninou zo supermarketu.

Vraj nie je prirodzené dopestovať v každom ročnom období každý druh zeleniny. Znamená to, že človek by mal v každom jednom mesiaci jesť inú zeleninu?

Správne. Zeleninu máte jesť v takom mesiaci, keď prirodzene vyrastie. Zelenina zo supermarketu je len placebo efekt zdravej výživy. Mám v skupine aj lekárov. Hovorím im – vy to povedzte tým ľuďom. No lekári vám tak akurát povedia, že musíte jesť viac zeleniny. Lenže, ak nemáte možnosť jesť inú zeleninu, ako zo supermarketu, ste odsúdený na smrť.

Máte skúsenosť s nejakou skupinou ľudí, čo sa stravuje alternatívnym spôsobom? Napríklad s vitariánmi?

Boli tu aj vitariáni. Preto hovorím ezotericko – romanticko – teoreticko – platonickí milovníci prírody. Hovorím im: „Vy ste boží dar.“ Skupina ľudí, ktorá má špecifické nároky na kvalitu a chce jesť len zeleninu v surovom stave. Ak uznáme jedno riziko, že keď jete tepelne neupravenú zeleninu od pestovateľa, ktorého nepoznáte a nepoznáte ani agronomiku akú uplatnil, tak bodrel, ktorý on nastriekal na tú zeleninu, dostanete do seba v plnej dávke. Preto sa ich aj pýtam – ako praktizujete svoje vitariánstvo v súčasnej dobe? Odpoveď – nakupujeme v supermarkete. Na čo som im povedal: „Mám jedno lano, nastrihám vám ho a môžete sa obesiť tu na blízkych topoľoch.“ Bude to menej bolestnejšia a rýchlejšia smrť než vitarián so zeleninou zo supermarketu.

AJ PÔDA MÁ VLASTNÉ PRAVIDLÁ

Pôda, na ktorej stojí Vaša AgroKruh farma spĺňa podmienky ideálnej pôdy?

Ideálnej pôdy už niet. Tú sme zabili. Šesť až dvanásť rokov trvá obnova pôdy. V rámci jednotlivých kruhov, ktoré sú na mojej pôde, sa na jednom kruhu pestuje rovnaká kategória zelenín. Povedzme, napríklad, koreňová zelenina – mrkva, petržlen, čierna reďkev, paštrnák…. A v rámci kalendára, v ktorom si spotrebitelia zažiadali konkrétne množstvá, ja konkrétne množstvá zasejem.

Ako môj otec hovoril: Keď nevieš, môžeš sa naučiť. Ale keď sa ti nechce, ani boh ti nepomôže. V tom zmysle to celé funguje.

Čiže, Vy to človeka viete sám naučiť?

Ja to vlastne tak šírim. Máte pôdu, chcete pestovať. Tak sa dohodneme. Keďže Agrokruh je registrovaná ochranná známka, kupujete odo mňa licenciu – tým pádom ja na vás dozerám a garantujem vašim spotrebiteľom, že to budete robiť tak, ako sa im to páči, keď o tom ja hovorím. To je jedna vec. A druhá vec – zložitosť technológie, aby ste to všetko ocertifikovali pri malej sérii, je prakticky nezaplatiteľná.

Vedeli ste už odmalička, že sa chcete venovať tejto oblasti?

Od šiesteho ročníka základnej školy som chcel byť zeleninár. Vyštudoval som strednú školu, vysokú školu, na družstve som robil jedenásť rokov. Potom prišla revolúcia a dvadsaťjeden rokov sa už venujem tomuto systému.

Aj takto sa pestuje. Zdroj: www.horaren.sk

 

Nerozmýšľali ste niekedy nad tým ponúknuť tento systém aj do zahraničia?

Boli tu Francúzi, Nemci, Švédi, Fíni, Nóri, Angličania… Podľa môjho názoru  asi nechceli  prijať radikálne názory a ich praktickú aplikáciu od Slováka. Keď sme boli v Rakúsku a prezentoval som, čo som pred chvíľou hovoril – že bio kvalita áno, ale za cenu konvenčnej – odpoveď znela NEIN!

Stalo sa vám, že sa snažil niekto o bio pestovaní oklamať aj vás ako odborníka?

Stala sa mi taká vec, ktorá bola pre mňa, ako pre odborníka, nepredstaviteľná. Pýtal som sa, ako je možné dosiahnuť, že pol metra od plochy, ktorá je neošetrovaná, je ošetrovaná plocha a tam niet žiadnej z doprovodných rastlín. Odpoveď znela – obchodné tajomstvo. Príroda nemá obchodné tajomstvá. To sa nedá. Len herbicídne.

ANI PREKÁŽKY HO NEZASTAVILI

Strážite si Vaše know-how?

Dobré myšlienky treba šíriť ďalej. Keď sa ma niekto opýta, ako som sa zbavil zlatobyľu kanárskeho, poviem, že som zostrojil toto tamto, ukážem ti ako sa to robí. Nauč sa to aj ty, treba čistiť pôdu.

Nemôžem nikomu vstupovať do svedomia, ale keď si to nevypestujete sám alebo nepoznáte pestovateľa a nestáli ste na pôde, kde to vyrástlo, nemá cenu sa o bio vôbec baviť. Lebo skončíme tak ako so socializmom. Teoreticky to bolo perfektné, ale prakticky to nemalo šancu. Keby sa v praxi realizovali tieto ideály, to by bola krása. Lenže tie ideály sú pre človeka neprirodzené, tým pádom to človek robí len nasilu.

Všetko treba dať do kruhu. Lebo pyramidálna stavba spoločnosti je taká, že ten navrchu, čo má najviac, stojí na tých ostatných, a tí naspodu, čo držia celú stavbu, dobre že sa im nohy nepolámu. Kruh je inteligentný tvar.

Nemali ste niekedy takú chvíľu, keď ste si povedali, že sa na to celé vykašlete? Že to zabalíte, lebo to asi vážne nemá cenu?

Nie. Prvý stroj, čo som postavil na družstve mi zničili. A prečo, ani ja neviem. Skrátka zničili ho. Súdili sme sa tri a pol roka. Súd som vyhral, mali mi uhradiť za tri a pol roka ušlý zisk za zničené stroje, no nestalo sa nič. Dovtedy urobili z družstva s.r.o.-čku, z čoho mám nedobytnú pohľadávku. Človek by mal veci robiť dobrovoľne a s radosťou. Inak v tom nevydrží. Keď niečomu veríš, musíš ísť za tým. A nestanovuj si čas, kedy to bude musieť byť. Skrátka, maj cieľ a choď.

Vrátim sa spať k vášmu vynálezu – prečo práve kruh?

Všetko treba dať do kruhu. Lebo pyramidálna stavba spoločnosti je taká, že ten navrchu, čo má najviac, stojí na tých ostatných, a tí naspodu, čo držia celú stavbu, dobre že sa im nohy nepolámu. Ale keď sa pochytáme celá zemeguľa za ruky, všetci sa môžu spojiť. Každý bude mať pomoc jeden od druhého a nikto nikomu nestojí na krku. Kruh je inteligentný tvar. Ale hierarchické usporiadanie tomu bráni.

Aký je Váš názor na geneticky modifikované potraviny?

Čistá hrôza. V rámci opozície voči geneticky modifikovaným organizmom dochádza ku zamieňaniu pojmov a dojmov.

Čo to ale geneticky modifikované vlastne znamená?

Geneticky manipulovaná rastlina alebo organizmus znamená, že zavediete gén z úplne iného organizmu do úplne iného organizmu. Jednoducho povedané – najčastejšie sú geneticky modifikované odrody od firmy Monsanto. Sója, kukurica, baklažány, paradajky, zemiaky. Firma Monsanto našla spôsob, ako zaviesť transgén do rastlín bavlny, sóji a kukurice, ktorý spôsobuje odolnosť geneticky modifikovanej rastliny, voči totálnemu herbicidu ROUNDUP. Čiže vysejete kukuricu a už ju len postriekate a porast je úplne čistý, bez burín.

Čo hovoríte na populačnú explóziu? Aké by bolo podľa vás ideálne riešenie, aby sa vedel nasýtiť celý svet?

Ako som povedal – veľký počet malých fariem. To je jediný spôsob. S potravinami sa obchoduje ako s komoditou, ktorá je tovar. S tým, že je výhodnejšie doviesť jablká z Nového Zélandu, ako ich kúpiť od Gaba pri Nitre. A to len kvôli obchodným dotáciám a podobne. Na svete je dosť jedla, aby nemusel nikto hladovať. Teda, pokiaľ by to bolo zabezpečené tak, že potraviny nebudú brané ako obchodovateľná komodita, ale strategický spôsob zabezpečenia výživy lokálne. Lokálne, to znamená, veľkým počtom malých fariem.

Myslíte, že tento problém je len problém agronómie?

Zabezpečenie obyvateľstva pri populačnej explózii nie je problém agronómie, ale politiky. Nerovnomerná distribúcia zdrojov. Osemdesiatpäť ľudí na zemeguli má dohromady majetok, ktorý vlastní tri a pol miliardy najchudobnejších. Toto je obrovský nepomer.

Pán Šlinský sa zúčastnil aj TEDxBratislava. Zdroj: www.blog.tedxbratislava.sk

 

V prírode to asi nefunguje takýmto spôsobom…

Keď sa na to pozeráte ako človek z bytovky – prídete do lesa a uvidíte tam, ako lasička vyskočila po myši, chytila ju, vyskočila s ňou hore a tresla s ňou. Poviete si – to je hrôza, tá príroda, to je džungľa, silnejší vyhráva… Čerta starého. Keby v prírode fungoval princíp silnejší vyhráva, do dvoch sekúnd je po prírode. V prírode funguje princíp symbiózy. Spolupracuje. A toto isté by malo fungovať aj v ľudskej spoločnosti.

Kde myslíte, že vzniká základný problém?

Keď som bol prednášať na vysokej škole, povedal som študentom – pozrite sa na svojho kamaráta. Aj naľavo, aj napravo, aj za vami, aj pred vami. Vy, aj oni ste tu vysokoškolsky vzdelávaní, ako zlikvidovať svojich kamarátov. Úspešný je ten, čo získa monopol a porazí konkurenciu, ten, čo bude najmenej citlivý a najviac bezohľadný. Takže študujete, ako zlikvidovať svojich kamarátov. Jeden druhým. A toto potrebujeme v spoločnosti? Ale tak je nastavený systém.

Mimochodom, informácie, ktoré sa dnes prezentujú, vyzerajú ako zmysluplné. Ale, sú viac-menej manipulatívne. A potom, keď sa hovorí o preľudnenosti , hovorí sa aj o riešeniach ako eutanázia či potraty. Lebo veď, ľudí je neúrekom. Ako hovoril Che Guevara : Ľudí je ľahšie postrieľať, ako presvedčiť. (smiech).

A najväčší problém u každého, aj u mňa, ako som sám zistil, je netrpezlivosť a strach. Netrpezlivosť, že to nebude zajtra a strach, že to nedopadne dobre.

Takže, ako vždy, je hlavným problémom ľudský faktor.

Ľudia si zabránia zmysluplnému spôsobu prežitia tým, že si vygenerujú nereálne predpoklady, ktoré im dávajú väčší zmysel. Lebo normálne veci vyžadujú námahu a čas. A najväčší problém u každého, aj u mňa, ako som sám zistil, je netrpezlivosť a strach. Netrpezlivosť, že to nebude zajtra a strach, že to nedopadne dobre. To predstavuje koniec.

Ako posledné, vráťme sa ešte k bio. Existujú nejaké značky, ktoré sú zaručene bio alebo všetky značky nespĺňajú to, čo by bio naozaj malo znamenať?

Zelenina v bio kvalite je len tá, ktorú si vypestujete sami alebo bude vypestovaná človekom, ktorého poznáte v lokalite, ktorá vám je dostupná. Pretože, je také široké spektrum ochranných prostriedkov, ktoré sa používajú, že mi nikto nikdy nejakú exaktnú bio kvalitu preukázať nemôže. A jediný relevantný spôsob preukázania je len certifikát. Ale ako hovorím, certifikát stopercentne potvrdzuje len to, že som zaplatil faktúru za kontrolu a certifikát. A urobiť rozbory nejakej bio zeleniny na všetky možné rizikové látky si nemôžete dovoliť zaplatiť. Takže to riešenie je len v osobnom kontakte pestovateľa a spotrebiteľa, ktorí si dohodnú vzájomne výhodné podmienky realizácie „BIO“ ideálu v zeleninárstve.

Pán Šlinský, ďakujeme za rozhovor!

Pôvodná publikácia: 22. februára 2015

O autorovi

Valentína Tuhá

Valentína Tuhá

Pochádza z Levíc, i keď jej korene siahajú na východ. Jej záľubou sú cudzie jazyky i jazyk slovenský. Nekorunovaným kráľom jej knižných poličiek je jednoznačne J. Steinbeck. K dobrému príbehu nepohrdne tabličkou čokolády. Miluje tanec, zaujíma sa o komunikáciu vo všetkých formách a rada sa rozpráva s osobami netradičných názorov. Ak ste jednou z nich, neváhajte ju osloviť – valentina.tuha@gmail.sk

Zdieľaj a ukážeš pekné veci o Slovensku
Share on FacebookTweet about this on Twitter
lista

Mohlo by Vás zaujímať